ST. WIELISŁAW > gm. Kłodzko - KGW Ołdrzychowice Kł. cd. w "Bitwie Regionów"
Napisano dnia: 2025-06-28 19:42:02

(Inf. wł.). Tłumów nie było, choć folkloru na wiele sposobów nie zabrakło. W Starym Wielisławiu, na szczęście przy sprzyjającej aurze, odbyły się międzypowiatowe eliminacje ogólnopolskiego konkursu pn. "Bitwa Regionów". Jego organizatorem jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a uczestnikami są koła gospodyń wiejskich...
.jpg)
Z powiatów: dzierżoniowskiego, kłodzkiego i ząbkowickiego, w sobotnie południe, 27 bm. kilka kół gospodyń wiejskich stanęło w konkursowe szranki. W ten sposób odpowiedziały na zaproszenie KOWR-u, który zachęca członkinie KGW do pochwalenia się przed innymi swoimi kulinarnymi dokonaniami oraz oprawą ich podania. W tym roku miejscem lokalnych eliminacji był m.in. Stary Wielisław, w gm. Kłodzko. Przybyłych m.in. powitał wójt Zbigniew Tur.
.jpg)
Podobne przedbiegi na Dolnym Śląsku doszły lub dojdą do skutku w Siechnicach, Górze, Wałbrzychu, Bagnie w pow. trzebnickim i Lubomierzu. W każdym przypadku współzawodnictwo też dotyczy KGW z 3 - 5 powiatów. Jak nam powiedziała Anna Wychodil z wrocławskiego KOWR-u - finał dolnośląski przewidziano na koniec sierpnia, zaś na początek września ogólnopolski, z główną nagrodą w kwocie 25 tys. zł za I miejsca.
- Nasze KGW skupia osoby z Gilowa i Goli Dzierżoniowskiej, w gminie Niemcza. Prezentujemy tutaj siekankę wrocławską z drożdżowo-ziołowym chlebem. Szukałam dolnośląskich dań regionalnych i znalazłam przepis na bigos wrocławski, Upodobniłam nasz wyrób, który od tradycyjnego bigosu mocno się różni. Jest zrobiony z czerwonej kapusty, ma słodko-kwaskowy smak, do tego zasilony czerwonym winem wytrawnym. Posiada suszone owoce: śliwki, rodzynki, morele... Zakwaszony jabłuszkami i cytrynką, z dodatkiem mięska i boczku. Efekt jest spektakularny, bo ma oryginalny smak - zachwala Maria Hordziel.
Z kluskami faszerowanymi fasolą i nadzieniem zaistniało w Starym Wielisławiu KGW Woliborzanki z gminy Nowa Ruda. - Coraz więcej osób ma dysreakcję na wyroby mączne, bo organizm nie toleruje, a fasolę tak. Dlatego ją popularyzujemy - mówi Honorata Kleimann:- Przekonujemy, że z udziałem fasoli można zrobić tort, knedle, sałatkę. Do tych kluseczek dodaliśmy nieco zmielonej kapusty gotowanej i mięsa. Wszystko to wzbogacone o jajko, sól, pieprz i majeranek. Do smaku może być sos grzybowy - my podajemy z grzybów uzbieranych w naszym lesie, ale może też być z boczkiem w postaci skwareczek.
.jpg)
KGW z Woliborza w "Bitwie Regionów" wzięło udział po raz czwarty. Raz zdobyło wyróżnienie, zaś dwa razy zajęło drugie miejsce. W jednym przypadku było o włos od wygranej na Dolnym Śląsku.
Inne KGW, z Doboszowic w gm. Kamieniec Ząbkowicki, kusiło zupą cebulową. - To powszechnie znana potrawa. My postawiłyśmy na tradycję i prostotę, ale z mała modyfikacją, bo mamy ją zapiekaną z serem camembert - informuje prezeska Karolina Gicala: - Zależało nam, aby na ten konkurs dało się wyciągnąć coś z naszego dzieciństwa. Po zasmakowaniu jednej łyżki mamy przed oczami kuchnię babci, z kaflowym piecem. Przyznam, że tym razem to ja kroiłam cebulę i roniłam łzy, zaś koleżanki pomagały z całą resztą, aby jak najlepiej wypaść już w trzeciej dla nas "Bitwie Regionów". Jak dotychczas bez podium, ale za to ze świetną zabawą i wymianą doświadczeń. Zachęcamy inne KGW do udziału w tym konkursie, bo warto.
Spod złotostockich Lasek KGW przywiozło żeberka nadziewane fasolką szparagową. - Do popicia może być coś troszkę mocniejszego. Potrawa jest nawiązaniem do czegoś naszego, tutejszego. Można przygotować z wieprzowiny albo z kaczki, tym razem podajemy z tej pierwszej - komunikuje Barbara Krysiak: - Za sobą mamy doświadczenie, jeśli chodzi o uczestnictwo w tym konkursie - nawet doszłyśmy do finału krajowego w Pułtusku, reprezentując Dolny Śląsk z daniem z kaczki nadziewanej. Za kolejnym razem wyszłyśmy z roladkami z króliczka, zajmując drugie miejsce w regionie...
.jpg)
Komisja konkursowa z ramienia dolnośląskiego KOWR-u smakowała poszczególne dania, oceniała ich sposób wyeksponowania, z uwagą przysłuchała się wykorzystanym recepturom. A w międzyczasie prowadząca imprezę Małgorzata Matusz z Urzędu Gminy Kłodzko zapraszała na scenę zespoły śpiewacze, które zaprezentowały po kilka utworów.
Zwycięzcą edycji starowielisławskiej zostało KGW z Ołdrzychowic Kłodzkich, prezentujące roladki z dziczyzny z chlebem czosnkowym i przechodzące do etapu wojewódzkiego. Drugie miejsce przypadło KGW z Olesznej, podającemu pierogi gospodyni wiejskiej, zaś trzecie - KGW Woliborzanki z kluskami z nadzieniem z fasoli.
(bwb)
FOTOMIGAWKI Z WYDARZENIA
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Komentarze:
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz