LĄDEK-ZDRÓJ - Z pstrągiem na wiele sposobów
Napisano dnia: 2025-08-09 20:30:01

(Inf. wł.). W sąsiedztwie "Stawów Biskupich", w zdrojowym rejonie Lądka, druga część sobotniego dnia związana była z Festiwalem Pstrąga. To wieloletnia impreza, odbywająca się w kolejnym roku, podczas wakacji, w innej gminie powiatu kłodzkiego. Miejscem poprzedniej były Duszniki-Zdrój.
Liczne kramy z produktami wytworzonymi przez lokalnych rękodzielników, członkinie kół gospodyń wiejskich, gastronomików i in. wypełniły teren rekreacyjny przy ulicy Moniuszki. W tym rejonie wielowiekowego Lądka-Zdroju znalazło się też miejsce na stanowiska promocyjne niektórych instytucji, np. powiatu kłodzkiego. Wszystkie te budowle były dopełnieniem głównego wydarzenia, jakim stał się festiwal promujący jedno z bogactw subregionu, czyli pstrąga.
Liczne kramy z produktami wytworzonymi przez lokalnych rękodzielników, członkinie kół gospodyń wiejskich, gastronomików i in. wypełniły teren rekreacyjny przy ulicy Moniuszki. W tym rejonie wielowiekowego Lądka-Zdroju znalazło się też miejsce na stanowiska promocyjne niektórych instytucji, np. powiatu kłodzkiego. Wszystkie te budowle były dopełnieniem głównego wydarzenia, jakim stał się festiwal promujący jedno z bogactw subregionu, czyli pstrąga.
.jpg)
Zbigniew Koźlik jest uznanym specjalistą kulinarnym
- Tutaj, na tym podeście, będziemy, z udziałem samorządowców, przygotowywać potrawy z tej ryby - wędzonej i surowej. Wykorzystamy podpłomyk, który będzie wzbogacony do postaci zakąseczki. Dodamy sok na kuskusie perłowym, aromatyzowany koprem, włoskim selerem naciowym, z bazylią, orzechami i tak dalej. Do tego będzie mus z buraka, z rabarbarem i jabłkiem. Żeby było ciekawiej, to pstrąg znajdzie się w takiej panierowanej mące. Tym poczęstujemy około 80 osób - powiedział nam Zbigniew Koźlik z Wrocławia, który jest m.in. doradcą kulinarnym.
.jpg)
W kuchennej akcji m.in. starostka kłodzka Małgorzata Jędrzejewska-Skrzypczyk
Właśnie pod jego opieką zaproszone osoby wprawiały się w przygotowanie wcześniej opisanego dania, które niedługo czekało na smakoszy. Podobnie stało się w przypadku dania powstałego na bardzo dużej patelni...
.jpg)
Zespół "Jugowianie" już działa od 61 lat
W międzyczasie na scenie występowały zespoły ludowe i muzyczne, posłużyła ona na rozstrzygnięcie konkursów, choćby na najlepsze gospodarstwo turystyczne. Na Kłodzczyźnie jest ich - jak podała Elżbieta Ulatowska, szefowa Rady Powiatowej Dolnośląskiej Izby Rolniczej - około 300. W tym roku komisja konkursowa odwiedziła szesnaście z nich, wysoko oceniając zmiany na lepsze, które w nich zaszły. Członek Zarządu Powiatu Kłodzkiego Michał Cisakowski wyraził przekonanie, że ten pozytywny trend rozwojowy nadal się utrzyma.
Laureaci konkursu na najlepsze gospodarstwo turystyczne
I tak trzecie miejsce trafiło do Moniki Kubisiak z Konradowa (gm. Lądek-Zdrój), drugie - do Ireny Soroko ze Starego Gierałtowa (gm. Stronie Śląskie), a pierwsze, równorzędne, przypadło Jolancie Bernat z Bobrownik (gm. Szczytna) oraz Filipowi Brzezińskiemu z Ponikwy (gm. Bystrzyca Kłodzka). Wyróżnienia przypadły Tomaszowi Kwasowi z Konradowa (gm. Lądek-Zdrój) i Ksymenie Sośnickiej ze Studzienna (gm. Szczytna). Wyróżnienie specjalne przyznano Tadeuszowi Ślizowi z Polanicy-Zdroju. Za inwestycję roku w turystyce wiejskiej w roku 2025 uznano przedsięwzięcie Artura Frydrycha z Jaworka (gm. Międzylesie).
(bwb)
FOTOMIGAWKI Z WYDARZENIA
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Komentarze:
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz