POLANICA ZDRÓJ - Dogodzić podniebieniu
Napisano dnia: 2025-07-20 21:32:23

(Inf. wł.). Na trzy dni to urocze uzdrowisko, tj. Polanica, zamieniło się w miejsce, w którym dosłownie ślinka ciekła. Wszystko za sprawą kolejnej edycji "Pejzaży Qlinarnych", czyli prawdziwego święta przepysznego jedzenia i wyjątkowych smaków oraz zapachów.
"La Dolce Vita", bo pod takim hasłem minął tegoroczny festiwal, to termin nawiązujący do włoskiej kultury, a oznacza nic innego jak „słodkie życie”. Delektowanie i cieszenie się smakiem czy zapachem jak najbardziej zawiera się w jego definicji, czego można było doświadczyć właśnie w uzdrowiskowym parku i nie tylko. Wszystko to za sprawą Cristiny Catese i Emiliano Castagny, o których śmiało można powiedzieć, że są ambasadorami stylowego smaku Półwyspu Apenińskiego. To właśnie oni na specjalnych pokazach live cooking w znakomity, przepyszny sposób zaprezentowali, z czym i jak kuchnia włoska się je. Wtórowali im w tym znakomici dolnośląscy kucharze - Zbigniew Koźlik, Dariusz Kulczycki oraz Michał Siwiec, a także wylosowani chętni widzowie, którzy brali udział w licznie zorganizowanych konkursach.
Na przybyłych gości festiwalowych czekało mnóstwo atrakcji. Przede wszystkim był nim jarmark z produktami regionalnymi. Można było na nim nabyć m.in.: oleje, miody, syropy, smalce czy też różne wariacje chałw. Na miłośników trunków procentowych czekały rzemieślnicze wina, piwa craftowe. Nie zabrakło stoisk z rękodziełem. Oprócz tego można było wziąć udział w warsztatach kulinarnych czy artystycznych, czy też w strefie degustacyjnej popróbować specjałów zarówno na słono i na słodko z kuchni regionalnej oraz, oczywiście, włoskiej.
Całość imprezy zwieńczyły koncerty Dawida Tyszkowskiego oraz Huberta
(mib)
FOTOMIGAWKI Z WYDARZENIA
Komentarze:
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz