Dożynki ukłonem dla pracy rolników

A A A Pdf Print16x16 Mail16x16
Napisano dnia: 2019-09-02 13:34:04
ŚCINAWKA ŚREDNIA (gm. Radków) Agnieszka i Ireneusz Chwieśkowie z Czerwieńczyc w gm. Nowa Ruda byli starostami tegorocznych dożynek powiatowych i zarazem radkowskiej gminy. Odbyły się one w minioną niedzielę w centrum Ścinawki Średniej, a zostały rozpoczęte mszą polową celebrowaną przez biskupa Adama Bałabucha.
 

Święto plonów skupiło delegacje wszystkich gmin z powiatu kłodzkiego, w których istnieje produkcja rolnicza. Do osób zajmujących się tym działem gospodarki lub w nim zatrudnionym popłynęły słowa wdzięczności połączone z życzeniami dalszej owocnej pracy. Przekazali je m.in. senator Aleksander Szwed, posłowie Monika Wielichowska i Maciej Badora, samorządowcy, w tym starosta kłodzki Maciej Awiżeń i burmistrz Radkowa Jan Bednarczyk, i in.
 

Oprawę artystyczną ceremonii wieńcowej zapewniły zespoły taneczne i śpiewacze – bardziej i mniej utytułowane. W tym czasie komisja konkursowa oceniała wieńce dożynkowe, przyznając I miejsce gminie Szczytna, II – gminie Radków i III – gminie wiejskiej Kłodzko. Były też wyróżnienia. Podsumowano też współzawodnictwo w innych konkursach towarzyszących temu świętu.
 

W dalszej części święta plonów zapewniono rytmy, które porywały do tańców i śpiewów, relaksu w gronie znajomych.
(bwb)

Tagi

Zobacz galerie:
Komentarze:
AparatLeszek Kumor*.tktelekom.pl
Wtorek, 2019-09-03 08:04
Chleb nasz powszedni
Wizualnie fajna sprawa. Wieńce dożynkowe piękne i w swojej formie niebanalne. Ale czy wypieki, czyli chleby dożynkowe, oraz te sklepowe, są zjadliwe? Bo przecież pieczywo sprzedawane w piekarniach w dzisiejszych czasach, w 80% WEDŁUG MNIE,nie nadaje się do jedzenia. Jest niesmaczne, nie czerstwieje.A czy jest szkodliwe, tego nie wiem. I jakaś obsesja. Prawie wszędzie Piekarze na siłę wciskają jakieś ziarna. Piekarze nie wariujcie. Zaczynam oduczać się konsumpcji pieczywa. Ostatnio, tj. w ubiegłym roku jadłem bardzo dobry chleb z piekarni w Gorzanowie. Ale to są wyjątki.
A jako ciekawostkę cytuję za Polskim Radiem Wrocław, wersja internetowa: W dokumentach księstwa świdnicko-jaworskiego z 7 lutego 1293 roku kronikarz wspomniał o "wyrabianiu ciast pieprznych" przez lokalnych mistrzów piekarskich.Może to jednak były pierniki? Pozdrawiam Leszek Kumor
Dodaj komentarz
  • Studio27
  • Hover-dkl
  • Kotlina-dkl
  • Ms-auto
  • 43622177_1952010061557016_8401772792021778432_n
  • Lukasz-dkl24

najnowsze artykuły

Mini_pt-gorski1
Niedziela, 2019-09-22
List_mini_pt-koalicja0
Niedziela, 2019-09-22
List_mini_izabela-baran
Niedziela, 2019-09-22
List_mini_pt-sprzatanie1
Niedziela, 2019-09-22
List_mini_pt-hala1
Niedziela, 2019-09-22
List_mini_pt-podrzutki1
Niedziela, 2019-09-22
List_mini_pt-energia8
Niedziela, 2019-09-22
List_mini_pt-dolnoslaski
Niedziela, 2019-09-22
List_mini_pt-tecza00
Sobota, 2019-09-21
List_mini_pt-etyka1
Sobota, 2019-09-21
polecamy





 




ZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapisz