Bezpieczeństwo podczas pracy szlifierką kątową

BYSTRZYCA KŁODZKA (inf. zewn.). I kolejna z publikacji o bezpieczeństwie i higienie pracy przygotowana przez bystrzycką KRUS.

Szlifierka kątowa jest bardzo często wykorzystywanym elektronarzędziem podczas prac w gospodarstwie rolnym. Szlifierka służy do cięcia i szlifowania elementów podczas napraw, remontów maszyn i urządzeń rolniczych czy też np. prac budowlanych w gospodarstwie rolnym.  Obsługa szlifierki kątowej wymaga posiadania odpowiednich kwalifikacji i przestrzegania fundamentalnych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.



 
Szlifierkę może obsługiwać wyłącznie sprawna fizycznie i zdrowa osoba dorosła, która zapoznała się z instrukcją obsługi elektronarzędzia oraz jest zaopatrzona w odpowiednie środki ochrony indywidualnej, tj.:

•    odzież roboczą przylegającą do ciała
•    obuwie robocze z ochroną palców i szczelnie zakrywające stopę -  zapobiegające wpadnięciu ostrych, gorących elementów będących wynikiem cięcia i szlifowania
•    okulary ochronne lub przyłbicę
•    ochronniki słuchu
•    kask ochronny
•    rękawice ochronne.
 
Przed przystąpieniem do pracy szlifierką kątową należy:

•    sprawdzić stan szlifierki – czy jest kompletna, nieuszkodzona i sprawna technicznie
•    sprawdzić, czy przewód zasilający szlifierkę nie nosi śladów uszkodzenia
•    sprawdzić, czy szlifierka i przewód nie są zawilgocone
•    sprawdzić, czy osłona tarczy szlifierskiej jest odpowiednio zamocowana
•    sprawdzić zamocowanie tarczy szlifierskiej
•    sprawdzić, czy tarcza, która ma być użytkowana, jest właściwego typu oraz jaki jest jej stan i zużycie, tj. czy nie ma uszkodzeń i zanieczyszczeń
•    sprawdzić, czy obudowa szlifierki jest czysta, a jej śruby i łączenia nie są poluzowane
•    zadbać o wystarczającą przestrzeń w miejscu pracy, zapewniającą swobodę ruchów
•    zapewnić porządek i czystość w miejscu pracy
•    sprawdzić, czy obrabiane elementy są dobrze zamocowane
•    przeprowadzić próbę szlifierki na biegu jałowym
•    sprawdzić prawidłowy kierunek tarczy oraz czy tarcza nie ma tzw. „bicia”
•    zapewnić bezpieczeństwo osób pracujących w pobliżu
•    zapewnić odpowiednie oświetlenie i wentylację miejsca pracy
•    usunąć materiały łatwopalne zapobiegając pożarowi.
      
W trakcie pracy szlifierką kątową należy:

•    stosować się do zapisów instrukcji obsługi urządzenia
•    nie wyłączać zabezpieczeń
•    nie stosować nadmiernej siły docisku i przesuwu szlifierki
•    pewnie trzymać szlifierkę oburącz
•    nie odkładać szlifierki w czasie jej pracy czy wirowania tarczy po wyłączeniu
•    nie wymuszać zatrzymania tarczy szlifierki np. o materiał czy podłoże
•    nie naciskać przycisku blokady wrzeciona, jeśli szlifierka jeszcze wiruje
•    nie przeciążać szlifierki – zrobić przerwę w pracy, gdy korpus szlifierki jest nagrzany
•    nie stosować całej powierzchni tarczy ściernej podczas szlifowania
•    utrzymywać szlifierkę pod kątem 15º - 30º, aby zewnętrzna krawędź tarczy ściernej dotykała obrabianego materiału przy optymalnym kącie
•    być skoncentrowanym
•    przerwać pracę, czując zmęczenie.


Czynności po zakończeniu pracy szlifierką kątową:

•    wyłączyć urządzenie i przed odłożeniem poczekać na całkowite zatrzymanie się tarczy oraz zabezpieczyć przed przypadkowym uruchomieniem przez osobę niepowołaną, np. dziecko
•    uporządkować i posprzątać miejsce pracy
•    dokonać wizualnych oględzin stanu technicznego szlifierki i w razie stwierdzenia nieprawidłowości przekazać do naprawy/serwisu
•    szlifierkę przechowywać we właściwych warunkach, zapobiegając jej zabrudzeniu oraz zawilgoceniu.

Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy podczas pracy szlifierką kątową oraz stosowanie się do wytycznych zawartych w instrukcji obsługi szlifierki     z pewnością zmniejszy ryzyko powstania wypadku, usprawni pracę w gospodarstwie rolnym i będzie miało pozytywny wpływ na wyniki wykonywanej pracy.

Damian Bartkowski
starszy specjalista
PT KRUS w Bystrzycy Kłodzkiej


Opracowano na podstawie materiałów i broszur prewencyjnych KRUS (www.krus.gov.pl)