BYSTRZYCA KŁODZKA (inf. zewn.).
I kolejna z publikacji o bezpieczeństwie i higienie pracy przygotowana przez bystrzycką KRUS.Szlifierka kątowa jest bardzo często wykorzystywanym elektronarzędziem podczas prac w gospodarstwie rolnym. Szlifierka służy do cięcia i szlifowania elementów podczas napraw, remontów maszyn i urządzeń rolniczych czy też np. prac budowlanych w gospodarstwie rolnym. Obsługa szlifierki kątowej wymaga posiadania odpowiednich kwalifikacji i przestrzegania fundamentalnych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.
Szlifierkę może obsługiwać wyłącznie sprawna fizycznie i zdrowa osoba dorosła, która zapoznała się z instrukcją obsługi elektronarzędzia oraz jest zaopatrzona w odpowiednie środki ochrony indywidualnej, tj.:
• odzież roboczą przylegającą do ciała
• obuwie robocze z ochroną palców i szczelnie zakrywające stopę - zapobiegające wpadnięciu ostrych, gorących elementów będących wynikiem cięcia i szlifowania
• okulary ochronne lub przyłbicę
• ochronniki słuchu
• kask ochronny
• rękawice ochronne.
Przed przystąpieniem do pracy szlifierką kątową należy:
• sprawdzić stan szlifierki – czy jest kompletna, nieuszkodzona i sprawna technicznie
• sprawdzić, czy przewód zasilający szlifierkę nie nosi śladów uszkodzenia
• sprawdzić, czy szlifierka i przewód nie są zawilgocone
• sprawdzić, czy osłona tarczy szlifierskiej jest odpowiednio zamocowana
• sprawdzić zamocowanie tarczy szlifierskiej
• sprawdzić, czy tarcza, która ma być użytkowana, jest właściwego typu oraz jaki jest jej stan i zużycie, tj. czy nie ma uszkodzeń i zanieczyszczeń
• sprawdzić, czy obudowa szlifierki jest czysta, a jej śruby i łączenia nie są poluzowane
• zadbać o wystarczającą przestrzeń w miejscu pracy, zapewniającą swobodę ruchów
• zapewnić porządek i czystość w miejscu pracy
• sprawdzić, czy obrabiane elementy są dobrze zamocowane
• przeprowadzić próbę szlifierki na biegu jałowym
• sprawdzić prawidłowy kierunek tarczy oraz czy tarcza nie ma tzw. „bicia”
• zapewnić bezpieczeństwo osób pracujących w pobliżu
• zapewnić odpowiednie oświetlenie i wentylację miejsca pracy
• usunąć materiały łatwopalne zapobiegając pożarowi.
W trakcie pracy szlifierką kątową należy:
• stosować się do zapisów instrukcji obsługi urządzenia
• nie wyłączać zabezpieczeń
• nie stosować nadmiernej siły docisku i przesuwu szlifierki
• pewnie trzymać szlifierkę oburącz
• nie odkładać szlifierki w czasie jej pracy czy wirowania tarczy po wyłączeniu
• nie wymuszać zatrzymania tarczy szlifierki np. o materiał czy podłoże
• nie naciskać przycisku blokady wrzeciona, jeśli szlifierka jeszcze wiruje
• nie przeciążać szlifierki – zrobić przerwę w pracy, gdy korpus szlifierki jest nagrzany
• nie stosować całej powierzchni tarczy ściernej podczas szlifowania
• utrzymywać szlifierkę pod kątem 15º - 30º, aby zewnętrzna krawędź tarczy ściernej dotykała obrabianego materiału przy optymalnym kącie
• być skoncentrowanym
• przerwać pracę, czując zmęczenie.
Czynności po zakończeniu pracy szlifierką kątową:
• wyłączyć urządzenie i przed odłożeniem poczekać na całkowite zatrzymanie się tarczy oraz zabezpieczyć przed przypadkowym uruchomieniem przez osobę niepowołaną, np. dziecko
• uporządkować i posprzątać miejsce pracy
• dokonać wizualnych oględzin stanu technicznego szlifierki i w razie stwierdzenia nieprawidłowości przekazać do naprawy/serwisu
• szlifierkę przechowywać we właściwych warunkach, zapobiegając jej zabrudzeniu oraz zawilgoceniu.
Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy podczas pracy szlifierką kątową oraz stosowanie się do wytycznych zawartych w instrukcji obsługi szlifierki z pewnością zmniejszy ryzyko powstania wypadku, usprawni pracę w gospodarstwie rolnym i będzie miało pozytywny wpływ na wyniki wykonywanej pracy.
Damian Bartkowski
starszy specjalista
PT KRUS w Bystrzycy Kłodzkiej
Opracowano na podstawie materiałów i broszur prewencyjnych KRUS (www.krus.gov.pl)