CZYTELNICY - REDAKCJA: Młodzież z ZSP po stażu we Włoszech

BYSTRZYCA KŁODZKA (inf. zewn.). Już od kilku lat nasza szkoła jest beneficjentem programu Erasmus+. W ramach tego programu bierzemy udział w projekcie Euroskills 5. Jego celem jest rozwijanie mobilności młodych ludzi oraz nabywanie doświadczeń i nowych umiejętności, które będą mogli w przyszłości wykorzystać na rynku pracy.




Po raz kolejny grupa 15 uczniów wraz z opiekunem miała możliwość udania się na 4-tygodniowe praktyki do Włoch, do przepięknej Bolonii. Uczniowie zostali oddelegowani do różnych firm zgodnie z kierunkiem, w jakim kształcą się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Bystrzycy Kłodzkiej. I tak leśnicy pracowali w Kilowatt Soc Coop i FloFlori, handlowcy w sklepach II Mondo delle Occasdioni oraz Maisons du Monde, natomiast informatycy w Mips srl i SWD Computer Casalecchio. Praca w tych firmach to dla uczniów szansa zdobycia cennego doświadczenia zawodowego, poszerzenie wiedzy zdobytej w szkole oraz rozwijanie kompetencji miękkich, tak obecnie ważnych na rynku pracy. Doświadczenie to pokazało, że nasi uczniowie potrafią odnaleźć się w innej rzeczywistości, gdzie konieczne było porozumiewanie się w obcym języku, wykonywanie poleceń pracodawców, obsługa klienta oraz praca na specjalistycznym sprzęcie. Kompetencje zawodowe naszych uczniów, ich umiejętności językowe i społeczne pozwoliły na funkcjonowanie poza granicami kraju.
 
 

Oprócz codziennej pracy młodzi ludzie musieli samodzielnie mierzyć się z czynnościami życia codziennego. Musieli dojeżdżać do pracy komunikacją miejską, robić zakupy oraz pranie, przygotowywać posiłki, sprzątać mieszkanie. Świetnie sobie z tym poradzili, a ponadto skutecznie porozumiewali się w języku obcym i rozwiązywali codzienne problemy. Uczniowie dobrze współpracowali w grupie np. przy wspólnym gotowaniu i sprzątaniu oraz doskonalili inne umiejętności personalno-społeczne.
 



Bolonia jest miastem tętniącym życiem, z bardzo bogatą ofertą turystyczną i gastronomiczną. Wykorzystując wolny czas zobaczyliśmy wiele zbytków, zwiedziliśmy też wiele innych atrakcji turystycznych. Warto wymienić chociaż kilka: Due Tori – taras widokowy, z którego rozciąga się piękny widok na panoramę Bolonii i jej okolice, Sanktuarium Madonna di San Luca, do którego prowadzi jedna z najdłuższych (ok. 3 km) arkad w Bolonii, monumentalny zabytkowy cmentarz Certosa – jeden z najstarszych w Europie, Polski Cmentarz Wojenny San Lazzaro di Savena – największa nekropolia na ziemi włoskiej. Bolonia skrywa wiele tajemnic np. Małą Wenecję, kciuk Neptuna, Voltare del podesta ”Mówiące ściany”, które odkrywaliśmy podczas wspólnych wycieczek.
 


 
Bolonia jest też nazywana najsmaczniejszym miastem Włoch. Tu narodziło się danie Tagliatelle all Ragu, które spopularyzowało się pod postacią spaghetti po bolońsku. Tu przygotowano pierwszą lasagne. Miasto słynie również z tortellini, mortadelli, mnóstwa serów i szynki prosciutto di parma. Mieliśmy okazję spróbować wszystkich tych przysmaków. Jednak daniem, które posmakowało najbardziej i które jedliśmy najczęściej była włoska pizza. Na deser były  gelato, czyli przepyszne lody – w Bolonii króluje smak pistacjowy.

Po miesięcznym pobycie wróciliśmy do Polski z pamiątkami i pięknymi wspomnieniami. Wyjazd ten umożliwił młodzieży zdobycie cennego doświadczenia, które będzie miało ogromne znaczenie w jej dalszym życiu i pozwolił zrozumieć, że świat stoi przed nią otworem.
                                                                                                                                                                    Alicja Stupak

Foto ZSP Bystrzyca Kłodzka