W skansenie ukisili kapustę

A A A Pdf Print16x16 Mail16x16
Napisano dnia: 2018-10-25 18:02:57
Ostatnia aktualizacja dnia: 2018-10-25 18:02:57
KUDOWA-ZDRÓJ/PSTRĄŻNA. W skansenie nie tak dawno przypomniano turystom, jak przed laty w wiejskich zagrodach kiszono kapustę. Aby było bardziej przekonywująco, uczestnikom imprezy plenerowej też przypisano role: jedni szatkowali główki, drudzy wsypywali pokrojone liście do beczki, a następni - po uprzednim wymyciu nóg - całą zawartość udeptywali. Chętnych było wielu, bo ponoć taka czynność odmładza skórę i zapobiega reumatyzmowi.
 

Dyrektor muzeum prowadzącego skansen, Marek Biernacki, osobiście smakował wyrób poddawany procesowi kiszenia. Razem z kustoszem Krzysztofem Chilarskim nagradzali najodważniejsze osoby. Czynili to przerwach między piosenkami i pieśniami wykonywanymi przez kudowską "Agawę".
 

Tego dnia nie mogło się obejść bez gotowych produktów, w których kapusta odgrywa podstawową rolę. Smakowano bigos, golonki i kiełbaski, były syropy i nalewki ziołowe. Spora część udanej imprezy w ogóle miała kapuściany smak.
 
(bwb)
Foto MKLPS Pstrążna
Komentarze:
Aparatble*.neoplus.adsl.tpnet.pl
Piątek, 2018-10-26 09:35
bblleee nie zjadłabym takiej nogami kiszonej
Dodaj komentarz
  • Studio27
  • Hover-dkl
  • Kotlina-dkl
  • 18741178_1693390047637392_1853228814_n
  • DKL_Luk
  • 43622177_1952010061557016_8401772792021778432_n
  • Ms-auto

najnowsze artykuły

Mini_pt-ukrop0
Poniedziałek, 2018-11-12
List_mini_pt-japonczycy0
Poniedziałek, 2018-11-12
List_mini_pt-rowerowo0
Poniedziałek, 2018-11-12
List_mini_pt-zwycieski0
Niedziela, 2018-11-11
List_mini_pt-swiadkowie0
Niedziela, 2018-11-11
List_mini_pt-szachowo0
Niedziela, 2018-11-11
List_mini_pt-rocznica0
Niedziela, 2018-11-11
List_mini_pt-wedrowka1
Niedziela, 2018-11-11
List_mini_pt-jeze1
Sobota, 2018-11-10
List_mini_pt-tauron4
Sobota, 2018-11-10
polecamy







ZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapisz