Karczek podany na... armacie

RADKÓW. Do grupy odtwórców historycznych i braciszka Jaromira z Bolkowa trafił puchar i tytuł Mistrza Gminy Radków w Grillowaniu 2017. Impreza odbyła się podczas Jarmarku Stołowogórskiego (20 sierpnia).



Jarmark Stołowogórski, organizowany od kilku lat przez Gminę Radków i Gminne Centrum Kultury Sportu i Turystyki w Radkowie, po raz pierwszy wzbogacony został o Mistrzostwa Gminy Radków w Grillowaniu. Uczestników nie było wielu – niestety, tylko dwóch, ale – jak mówią – nie ilość, ale jakość się liczy.
 

 
- Karkówka w marynacie z czerwonego wina, z czosnkiem, miodem, ziołami. Do tego była sałatka z winegretem, z prażonymi ziarnami słonecznika i dyni, grillowane warzywa posypane solą sezamową, sos czosnkowy ze świeżą miętą – mówiła Marta Fryta z „Twierdzy Kłodzko. - A na drugie danie: rukola w winegrecie malinowym z pomidorkami koktajlowymi oraz krewetki w marynacie cytrynowo-czosnkowej.



Odtwórcy historyczni do tematu podeszli zdecydowanie prościej; przygotowali karkówkę w marynacie z gorczycy i podali ją na podpłomyku, do tego grillowany ser oraz papryki. Wszystko upieczone na prawdziwym drewnie.


To danie bardziej trafiło w gust szacownego jury, które tworzyli Janina Górnicka i Adam Kozanecki – uczestnicy jednej z edycji programu „MasterChef”.

- Karkówka miękka… Przygotować taką to jest sztuka – mówiła p. Janina. - Oczywiście, im dłużej w marynacie, tym lepiej.



Co potrzeba, by przygotować dobrą potrawę z grilla? - Serca i pasji – mówił p. Adam. A czas? - To zależy od grubości mięsa – odpowiadał.



Zwycięzcy otrzymali puchar, który wręczył burmistrz Jan Bednarczyk, oraz tytuł Mistrza Gminy Radków w Grillowaniu.



Samo jury też grillowało nad zalewem w Radkowie, po czym każdy mógł spróbować jego filetu z kurczaka z wyśmienitą sałatką.
(abc)