Warsztaty smaku i tańca

STARY WIELISŁAW (gmina Kłodzko) / GOWORÓW (gm. Międzylesie). Około siedemdziesiąt smakowitych potraw przygotowały uczestniczki dwudniowych warsztatów kulinarnych. Nadano im nazwę „Moje jedzenie, moje korzenie”, a odbywały się w ostatni weekend lipca br. w starowielisławskim domu ludowym oraz goworowskiej „Jesionówce”. Do udziału w nich zaproszono mieszkanki gmin: dzierżoniowskiej, kłodzkiej i międzyleskie – członkinie kół gospodyń wiejskich bądź stowarzyszeń.
 

Każda z uczestniczek przywiozła ze sobą recepturę swojej najbardziej ulubionej potrawy. Najczęściej były to przepisy wielopokoleniowe, przechowywane i stosowane jeszcze przez babcie i prababcie. Stad wzięła się nazwa tego wydarzenia, którego celem była również integracja tego środowiska.
 

W kuchenny fartuszek ubrał się nawet wójt kłodzkiej gminy wiejskiej Stanisław Longawa, który nie tylko chętnie podpatrywał, ale i pomagał paniom w wielu czynnościach. Każda grupa uczestniczek pochwaliła się wykonanymi przez siebie produktami, była okazja na ich degustowanie.
 

Podobnie działo się w drugim dniu pod Pątnikiem. I w goworowskim gospodarstwie poświęcono się kulinariom. Urozmaiceniem pobytu był występ miejscowej Akademii Ruchu i tańce.
 

Efektem warsztatów stanie się książka kucharska, która pomieści wszystkie receptury wykorzystane podczas tych warsztatów. A ich zaistnienie było możliwe dzięki Programowi rozwoju obszarów wiejskich.

(abc)