Jak ustrzec się influenzy ptaków?

KŁODZKO. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny przypomina podstawowe zasady postępowania w przypadku ptasiej grypy:
- dokładne i częste mycie rąk powszechnie stosowanymi środkami dezynfekcyjnymi,
- spożywanie tylko żywności poddanej właściwej obróbce termicznej (gotowanej, pieczonej, duszonej, dobrze wysmażonej),
- niedopuszczanie do kontaktu mięsa surowego z mięsem gotowanym lub gotowym do spożycia,
- niespożywanie jaj na surowo; przed spożyciem jaja gotować przynajmniej 5 minut w temperaturze 90 st. C,
- kupiony drób należy przenosić w osobnym opakowaniu, tak by nie miał kontaktu z innymi produktami, np.  warzywami, owocami, chlebem,
- osoby mające bezpośredni kontakt z ptactwem i produktami pochodzącymi od ptactwa powinny zachować szczególną ostrożność i stosować właściwe środki ochrony osobistej, ze szczególnym uwzględnieniem ochrony układu oddechowego,
- w przypadku znalezienia padłego ptactwa należy  powiadomić odpowiednie służby np. Inspekcję Weterynaryjną.
- w celu ochrony przed zakażeniem ptasią grypą zaleca się szczepienia przeciwko grypie sezonowej.

(abc)