Zapach piernika w pałacu

KAMIENIEC (gm. Kłodzko). Warsztaty zdobienia pierniczków, jarmark gotowych wyrobów oraz pokaz form piernikarskich, a wcześniej prelekcje na temat bogatej historii piernika na Dolnym Śląsku. To wszystko znalazło się podczas pierwszego Spotkania Piernikarskiego w Pałacu Kamieniec.

To pierwsza taka impreza w tym wyjątkowym miejscu, jakim jest odrestaurowany Pałac w Kamieńcu. Jakkolwiek pierniki kojarzą się bardziej z okresem przed Bożym Narodzeniem, to Święto Trzech Króli też wydaje się dobrym dniem na taką klimatyczną imprezę.

W pałacu odbyły się prelekcje na temat historii piernika, przede wszystkim na Śląsku, sięgającej nawet XIII wieku. Piernik popularny był w Ząbkowicach Śląskich, a szczególnie słynęło z niego Bardo. Nie zabrakło też toruńskich „Katarzynek” – jednych z najbardziej popularnych pierników w kraju – tak w wykładzie, jak i w degustacji.

Natomiast w dawnych budynkach gospodarczych przy pałącu rozgościł się Jarmark Piernikarski, zarówno z gotowymi produktami, jak i pokazem formowania pierników w specjalnych drewnianych formach. W tym – jak się okazało – fachowcami są Czesi. Nie zabrakło rodzimy manufakturowych wyrobów.

Czy ta pierwsza impreza jest zapowiedzią większej całości, miejmy nadzieję, że tak, bo temat wart jest kontynuacji, oczywiście z udziałem Pałacu w Kamieńcu.
Zdjęcia: Zygmunt Byrski