Rozgnieść jabłka aż sok wypłynie

A A A Pdf Print16x16 Mail16x16
Napisano dnia: 2015-12-26 18:06:38
Ostatnia aktualizacja dnia: 2015-12-26 18:06:38
KROSNOWICE (gm. Kłodzko). Dwa kilogramy jabłek na litr soku – niekiedy mniej, gdy są soczyste i dojrzałe. Sama natura wyciśnięta z owoców, niekoniecznie pierwszego sortu, z którymi często nie wiemy, co zrobić, jak przerobić. Tak działa nieduża tłocznia do owoców, a w perspektywie także do warzyw... Jedna z pierwszych w gminie Kłodzko, jedna z nielicznych w powiecie.
 
Nie nadaje się tylko jabłko zepsute, nawet częściowo, gdyż zawiera grzyby, mikrotoksyny – wszystko to, co człowiekowi nie służy. Robak - wbrew pozorom – nie zaszkodzi. Natomiast z owocu obtłuczonego sok będzie miał nieco ciemniejszą barwę. Ale najlepsze są świeże, zerwane ręcznie – nie obite, taki zestaw z kilku odmian.

Po wstępnym sortowaniu jabłka wrzucane są do tłoczni. Jednorazowo wchodzi nawet 80 kilogramów. Najpierw mycie, potem mielenie. W maszynie zmielone wpadają do specjalnej balii i już wtedy, naturalnie wypływa z nich część soku. Następnie produkt przyciskany jest prasą i pod napięciem wyciskany jest sok. Średnio z dwóch kilogramów owoców wychodzi litr soku. Im bardziej soczyste i dojrzałe, tym będzie go więcej.
 
Małą tłocznię do owoców Hubert Krech uruchomił tej jesieni, na swojej posesji, w specjalnie do tego przygotowanym pomieszczeniu i otoczeniu. Takie naturalne produkty to poniekąd jego pasja; podpatruje Czechów i wraz z rodziną próbuje ich produktów, na przykład naturalnej mieszanki soków z buraka czerwonego, selera, dyni, jabłka. Ale nie tylko.
 
- Pierwszy cel był taki, żeby osoby, które mają małe ilości drzew i nie wiedzą, co z tym owocem zrobić, mogły je przerobić na zdrowy produkt, który mogą pić wszyscy: dzieci, chorzy – mówi H. Krech. – Drugim celem było stworzenie takiego punktu i zachęcanie innych, aby produkowali dobre rzeczy z lokalnych produktów. Trzeci: docelowo będą pracowali uczestnicy Centrum Integracji Społecznej; będą mogli czegoś się nauczyć...
Taki naturalny sok jest nalewany do aseptycznych worów, zamykanych pod wpływem gorąca. Wówczas odbywa się jego pasteryzacja; zabijane są droższe bakterie. Tak zapakowany może być przechowywany do pół roku – w normalnych warunkach, a po otwarciu – do tygodnia.
 
- To jest dostęp do nowoczesnej technologii dla przeciętnego człowieka – dodaje.
 
Jeszcze w latach 80. XX wieku w Kłodzku produkowane były wina, marmolady, soki. W Trzebieszowicach przetwarzano warzywa. Po tych przedsiębiorstwach nie ma śladu. Mała tłocznia do owoców w Krosnowicach, w perspektywie także do warzyw, nie wypełni luki po nich, bo też nie takie jest jej zadanie. To nowa jakość – w tym przypadku naturalne wytwarzanie soku owocowego, dostępne dla każdego.
 
MAŁGORZATA MATUSZ
 
Zdjęcia: M. Matusz
 
 
Zdjęcia prezentujące cykl „produkcji”
 
(przedruk z tygodnika Euroregio Glacensis)

Zobacz galerie:
Komentarze:
Aparatlekarz od głowy*.neoplus.adsl.tpnet.pl
Poniedziałek, 2015-12-28 13:58
Jasiowi z ratusza trzeba podesłać dużą porcję maści na ból doopy i jeszcze więcej wazeliny.
Aparatziuta*.play-internet.pl
Poniedziałek, 2015-12-28 13:36
No i pana Huberta kolega POdsumował w komentarzu:-)
Aparatjan*.neoplus.adsl.tpnet.pl
Poniedziałek, 2015-12-28 12:24
czym sie ten pan nie zajmował ?
nowa inicjatywa jest cenna,
czym się pan Hubert nie zajmował, próbował sił w kulturze, w POlityce, samorządzie
może dobrze ze wreszcie zajął się konkretną pracą
Dodaj komentarz
  • Studio27
  • Hover-dkl
  • Kotlina-dkl
  • 18741178_1693390047637392_1853228814_n
  • Enerson

najnowsze artykuły

Mini_pt-seniorvita0
Poniedziałek, 2017-10-23
List_mini_pt-prochowice0
Poniedziałek, 2017-10-23
List_mini_pt-silownia0
Poniedziałek, 2017-10-23
List_mini_pt-eselde0
Poniedziałek, 2017-10-23
List_mini_pt-medal0
Niedziela, 2017-10-22
List_mini_pt-tance0
Niedziela, 2017-10-22
List_mini_pt-szachowe0
Niedziela, 2017-10-22
List_mini_pt-nietypowe
Niedziela, 2017-10-22
List_mini_pt-dzik1
Sobota, 2017-10-21
List_mini_pt-sztab0
Sobota, 2017-10-21
polecamy
 
 









ZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapisz